Baby med fladt baghoved

En favoritside kan give din baby et fladt baghoved

Hvad er en favoritside?

En favoritside er, når din baby ikke bevæger sit hoved eller krop lige meget til højre og venstre side. Hvis din baby altid drejer sit hoved til den samme side, risikerer babyen at få et fladt baghoved.

Hvorfor får din baby en favoritside?

Din babys rygsøjle fungerer på samme måde som en voksen rygsøjle, derfor kan forklaringen være, at det gør ondt i ryggen eller nakken, når din baby laver bestemte bevægelser. Det kan få din baby til at holde op med at bevæge sit hoved eller sin krop til den ene side.

Hvad er symptomerne på en favoritside?

De mest klassiske symptomer er, at din baby kun vil:

  • Dreje hovedet til den ene side
  • Amme ved det samme bryst
  • Ligge på den samme side

Et andet tydeligt tegn på, at din baby har en favoritside er, at baghovedet bliver fladt på den ene side eller at ansigtet bliver asymmetrisk.

Hvorfor er en favoritstilling et problem?

De fleste voksne har en favoritstilling uden at det giver problemer. Sådan er det ikke for babyer.

I barnets første leveår er kraniets knogler bløde, og derfor bliver hovedets form påvirket af, hvordan din babys hoved hviler, når babyen ligger ned. Hovedformen kan påvirkes – positivt eller negativt – indtil alle kraniets knogler bliver hårde og modstandsdygtige overfor tryk omkring 18 måneders alderen.

Alle babyer risikerer at få en skæv hovedform, hvis de altid sover med hovedet i samme stilling. Halsens muskler kan også blive stramme i den ene side, hvis din baby sover med hovedet drejet til den samme side. Favoritstillinger belaster din babys hoved ensidigt, og det øger risikoen for at dit barns hovedform bliver skæv eller flad.

Hvordan ser et fladt baghoved eller skævt kranie ud?

Babyen har ofte et fladt baghoved i den ene side og panden buler frem i samme side. Ansigtet kan være asymmetrisk. Øret på modsatte side kan være forskudt så det både sidder længere tilbage og lavere.

Hvad kan kiropraktoren gøre for din baby?

I Sundhedsstyrelsens pjece om forebyggelse af vuggedød – og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved opfordres sundhedsplejesker til at anbefale forældre til babyer, der har en favoritside, at ændre babyens vaner ved konstant at stimulere babyen med leg og opmærksomhed fra den modsatte side eller direkte at dreje babyens hoved, hvis babyen ikke selv gør det. I stedet for at skifte side skal forældrene udelukkende bære og ligge deres baby til den modsatte side alle 24 timer i døgnet.

En del forældre oplever, at det er en helt umulig opgave at få babyen til at dreje hovedet til modsatte side eller at babyen bliver ked af det, når forældrene drejer hovedet. Dette er tydelige tegn på, at din baby har en favoritside på grund af nedsat bevægelighed i rygsøjlens led.

Kiropraktoren kan fjerne smerter eller ubehag fra din babys rygsøjle, der forhindrer eller begrænser babyens lyst til at bevæge sig lige meget til begge sider. Behandlingen er blid og helt smertefri for din baby.

I modsætning til de andre symptomer som gråd og dårlig søvn, så er kiropraktorens behandling kun en hjælp til at forebygge yderligere skævhed, hvis din babys hoved allerede er skævt eller fladt. Derfor vil kiropraktoren også vejlede dig i, hvordan du selv kan hjælpe din baby til at få en flot hovedfacon.

Hvad kan du selv gøre for at din baby får en flot rund hovedform?

Forebyggelse er selvfølgelig det allerbedste. Jo ældre din baby er, desto svære bliver det at ændre hovedets facon.

For at forebygge vuggedød anbefaler Sundhedsstyrelsen at din baby skal sove på ryggen i en seng med fast bund og en relativ fast madras, fordi det forhindrer babyen i at trille rundt på maven og risikere vuggedød. Disse anbefalinger har desværre fået antallet af babyer med flade eller skæve hoveder til at stige voldsomt.

En hård madras er problematisk, fordi den skaber et unødvendigt stort pres på kraniet, når din baby sover – og det øger risikoen for at din baby får et fladt eller skævt hoved. Din babys hovedfacon er især påvirkelig de første 4 måneder, fordi kraniets knogler er bløde og din baby sover i mange timer.

Alle babyer har heldigvis en medfødt nakkerefleks, der forhindrer babyen i at trille om på maven. Hvis din baby drejer hovedet for at trille om på maven, vil refleksen sørge for at armen på samme side strækker sig og det forhindrer at babyen selv kan trille rundt. Når refleksen forsvinder i 3 måneders alderen, er knoglerne i baghovedet næsten vokset helt sammen. Det betyder, at knoglerne bedre kan tåle tryk.

For at afhjælpe eller forebygge at din baby får et fladt baghoved eller skæv hovedform er det vigtigt, at du sørger for at din baby sover blødt, så trykket på babyens hoved bliver mindre og fordeles jævnt på en større del af kraniet. Det er den mest naturlige måde at sikre din baby en flot rund hovedform.

Hvis du vil vide mere

I Sverige anbefaler Socialstyrelsen (Sundhedsstyrelsen) at babyer skal sove på ryggen, mens de ligger på en stor blød pude med hovedet skiftevis til den ene og den anden side. Det modvirker den ensidige belastning, der får hovedet til at blive fladt eller skævt. Når barnet selv kan vende sig om på maven skal puden erstattes af en fast flad pude.

I 2011 var der en artikel om skæve hoveder hos spædbørn i Ugeskrift for Læger, hvor man trods en forebyggende kampagne siden 2000 i Danmark kan konstatere, at antallet af babyer med skæve hoveder har været stigende siden Sundhedsstyrelsen begyndte at anbefale forældre, at deres babyer skal sove på ryggen for at undgå vuggedød.

Artiklen har ikke en præcis forklaring på, hvornår babyer får skæve hoveder. Alligevel har nogle babyer større risiko for, at få en skæv eller flad hovedform. Det er især babyer, der:

  • er inaktive
  • har nedsat bevægelighed i nakken
  • er motorisk langsomme i deres udvikling
  • drejer hovedet til en favoritside
  • er født for tidligt
  • bliver stimuleret ensidigt
  • er tvillinger

Der er ikke konstateret nogle alvorlige bivirkninger af et skævt hoved hos babyer. Det kan dog ikke afvises, at et skævt hoved kan give barnet udviklingsmæssige vanskeligheder.

Sundhedsplejersker, fysioterapeuter og plejepersonale på hospitalernes børneafdelinger anbefaler, at babyer skal ligge på maven i de vågne timer og at forældrene bør undgå at bære og løfte deres baby i samme side. Det har tilsyneladende ikke den forebyggende effekt man håbede på, fordi skæve hoveder hos babyer er blevet et omfattende globalt problem.  I Danmark har hver femte baby et skævt hoved i 4 måneders alderen.

Nyttige links

Minimer risikoen for pludselig spædbarns død – Socialstyrelsen i Sverige
Lejringsbetingede skæve hoveder hos spædbørn kan forebygges – Ugeskrift for Læger (2011)